Een muzikaal feestmaal

JSB Records uit Uithuizermeeden bestaat 15 jaar en dat wordt gevierd met de dubbel cd Orgelprobe. Het label brengt veel orgelmuziek van organist Sietze de Vries uit Niezijl (hij is de S uit JSB). Bij deze jubileumuitgave staan beide orgels van de Groninger Martinikerk centraal, waar De Vries sinds vorig jaar kerkorganist is. Het resultaat: een rijk en gevarieerd muzikaal feestmaal.

Op de eerste cd schittert het wereldberoemde hoofdorgel. Naast orgeltranscripties van enkele Bach-werken, brengt De Vries een serie renaissancedansen (met slagwerk) van Michael Praetorius (uit 1612) en de fascinerende partita over Psalm 8 van Anthon van der Horst (1899-1965). Daarna volgt een proefspel volgens de voorschriften die Johann Mattheson (1681-1764) opstelde voor sollicitanten naar de post van Dom-organist in Hamburg. Opvallend: het was verboden om bestaand repertoire te spelen. Van kandidaten werd verwacht dat ze de diverse vormen zodanig beheersten dat hun improvisaties van compositie-niveau waren. Dat is Sietze de Vries wel toevertrouwd.

Op de tweede cd staat het kleine, veel minder bekende koororgel van Jean Baptiste le Picard (gebouwd in 1742) centraal. Hierop worden onder meer Bachs Italiaanse concert en de Triosonate BWV 529 uitgevoerd, waarbij Eran Wajsenblum op blokfluit de melodie (deels) voor zijn rekening neemt. Het resultaat klinkt wonderbaarlijk mooi in de ruime akoestiek van het hoogkoor. Ook De Vries’ improvisaties (in Franse stijl) over Psalm 149 en Jacob van Eycks zetting van Psalm 33 (met breekbare bijdrages van Wajsenblum) komen op dit orgel prachtig tot hun recht. Buitengewoon fraai zijn De Vries’ improvisaties op de Gregoriaanse hymne Creator alme siderum, waarin de Roden Girl Choristers schittert. Graag meer opnames uit het hoogkoor!

JOB VAN SCHAIK, Dagblad van het Noorden, 2 november 2018