Katharinen-orgel in al zijn glorie

Sietze de Vries
Orgel Katharinenkirche Hamburg

In 1720 toog de grote J.S. Bach naar Hamburg om daar de organist Reincken op het orgel van de Katharinenkirche te horen spelen. Hij was vol lof over dat instrument.

In 1943 ging het grootste deel van dit belangwekkende orgel in vlammen op, maar zo’n 500 pijpen bleven bewaard. Deze én de oude beschrijvingen vormden de basis voor een spectaculaire reconstructie die de Nederlandse orgelbouwer Flentrop tussen 2008 en 2013 realiseerde. Zo herrees een van Duitslands grootste en fraaiste barokorgels in de staat die het in 1720 had.

Hoe schitterend dit klinkt is te horen op deze cd van organist Sietze de Vries. Hij bespeelt het Katharinen-orgel in repertoire uit de tijd van het ontstaan ervan: de variaties over ‘Was kann uns kommen an für Not’ van Jacob Praetorius en natuurlijk van Johann Adam Reincken (‘An Wasserflüssen Babylons’) en Bach (2 koraalbewerkingen).

De Vries is niet alleen een fantastische interpreet van dit repertoire, maar een minstens zo groot improvisator: hij besluit de cd met een monumentale en onnavolgbaar gave, geïmproviseerde Partita over Psalm 86 in Duitse barokstijl. Een cd om te blijven draaien!

Christo Lelie, Trouw, 5 juni 2015