Kerkmuziek

Het label JSB in Uithuizermeeden (Groningen) , dat deze maand 15 jaar bestaat en in de afgelopen jaren bijzondere orgel-cd’s heeft uitgegeven waaraan we in onze Kerkmuziekrubriek ook regelmatig aandacht hebben besteed, heeft opnieuw een fraaie dubbel-cd laten verschijnen.

Onder de titel “Orgelprobe” musiceren in de Martinikerk van Groningen, met het onovertroffen Schnitger-orgel, de Roden Girl Choristers o.l.v. Sonja de Vries, Eran Wajsenblum blokfluit en Kelina Vladovska – slagwerk en niet te vergeten Sietze de Vries – orgel(s).

Om met laatstgenoemde te beginnen, want het grootste deel van deze cd’s wordt namelijk door hem gevuld, laat zich op deze beide schijfjes weer als een uitmuntend organist horen. Sietze de Vries, nu ook als kerkelijk organist aan de Martinikerk van Groningen verbonden, presenteert zich op deze uitgaven met een bijzonder programma, waarbij een modern werk, namelijk de “Partita diverse sopra” Nostre Dieu et Seigneur amiable” (Psalm 8) van Dr.Anthon van der Horst, een stralend middelpunt op cd 1 genoemd mag worden. Begonnen wordt met een drietal Bachwerken: Sinfonia uit Cantate ”Wir danken Dir”, gevolgd door de koraalbewerking over “Jesu meine Freude” met daarna “Ricercar a 6 uit “Das Musikalische Opfer”. Michael Praetorius (1571-1621) is vertegenwoordigd met de Suite de Dance, waarbij een triangel, trommel en tamboerijn worden toegevoegd. Hierna sluit Sietze de Vries deze eerste cd af met een zeer uitgebreide improvisatie (30 minuten), in de stijl zoals organisten in Hamburg, wanneer ze kwamen proefspelen in Hamburg zo omstreeks 1725, dat moesten kunnen. Sietze de Vries zou in die tijd cum laude zijn geslaagd.

Het koraalthema “Wie maar de Goede God laat zorgen” wordt aldus uitputtend en op bewonderenswaardige wijze behandeld. Hieruit blijkt dat Sietze de Vries een organist van groot formaat genoemd mag worden.

Op cd 2 is het historische koororgel van de Martinikerk uitvoerig te beluisteren in eveneens fraaie improvisaties onder meer over Psalm 149 en variaties over Psalm 33, waarbij de blokfluitist Eran Wajsenblum verrassende dingen doet. Apart moet ook zijn aandeel in onder meer de vijfde Triosonate van Bach genoemd worden. De Roden Girl Choristers werken met veel inzet aan deze uitgave mee. Al met al een prachtige en zeer muzikale dubbel -cd waarop we de beide historische orgels van de Martinikerk in Groningen op meer dan vakkundige wijze voorgeschoteld krijgen.

Het tekstboekje is zeer verzorgd en uitermate informatief. Opnieuw heeft het label JSB een document laten verschijnen die van harte wordt aanbevolen en besteld kan worden via email: info@jsbrecords.nl en www.jsbrecords.nl.

Elburg, Maarten Seijbel, De Waarheidsvriend (12 november 2018)