Kerkmuziek

Het is alweer een hele tijd geleden dat er van het bijzondere orgel in de Der Aa-kerk van Groningen een cd is verschenen. Het actieve team van JSB Records heeft nu een nieuwe cd van dit van oorsprong Arp Schnitger-orgel uitgebracht. En het is opnieuw een bijzondere uitgave geworden. Met een programma dat uit twee afzonderlijke bestaat, een Schnitger-klank of liever gezegd een barokke klank, maar het heeft ook een Romantische kant.

De vaste en bekende organist Sietze de Vries de Vries van het JSB -label opent deze nieuwe cd -en dat moet gezegd worden van deze fraaie cd, met één van de grote werken van Johann Adam Reincken (1643-1722) namelijk diens koraalfantasie over het koraal “Was kann uns kommen an für Not”. Deze muziek is Sietze de Vries als het ware op het lijf geschreven, want het stuk valt een uitermate boeiende vertolking ten deel evenals “Choral en twee variaties over “Erbarm dich mein, o Herre Gott” van Heinrich Scheidemann (1595-1663). Dat Sietze de Vries ook een uitstekend improvisator is, dat wisten we al, en dat bewijst hij op deze cd opnieuw met een zestal geïmproviseerde variaties in barokstijl over de melodie van Ps. 51. En dan komt Johannes Brahms (1833-1897) aan bod. Van deze componist, die een aantal vrije werken voor orgel heeft gecomponeerd maar ook een bundel koraalvoorspelen, hoort u allereerst het prachtige koraalvoorspel over “Es ist ein Ros entsprungen “gevolgd door het koraalvoorspel “Herzliebster Jesu”. Als overgaan naar twee bewerkingen over allereerst het koraal ” Herzlich tut mich erfreuen” gevolgd door een koraalvoorspel over “Herzlich tut mich verlangen” speelt Sietze de Vries de Fuga in As van Brahms.

En zoals gebruikelijk sluit Sietze de Vries deze aantrekkelijke cd dan af met een vijftien minuten durende improvisatie in romantische stijl, over het laatstgenoemde koraal “Herzlich tut mich verlangen”. Een cd van hoog niveau was ontstaan.  Opnieuw een klankdocument van een prachtig en beroemd orgel zoals dat op een voortreffelijke wijze wordt voorgesteld door een organist die weet wat orgelspelen is.

De totale uitgave, tekstboekje en algehele verzorging is van grote kwaliteit en we zien met belangstelling uit naar meerdere uitgaven als dezen. Een aanbeveling hoef ik nu verder niet te doen. U kunt deze uitgave bestellen via de webshop.

Elburg, Maarten Seijbel