Kerkmuziek

Vijfhonderd jaar Reformatie is wijd en zijd groots gevierd en herdacht. Dat is goed, maar we moeten het m.i. hierbij niet laten. Het is van wezenlijk belang voortdurend met deze materie bezig te zijn en blijven.

Ook aan de kerkmuziek van Maarten Luther is uitgebreid aandacht besteed en daarmee gaat men ook gewoon door. En terecht. Zo verscheen zeer recentelijk en uiterst boeiende cd met als titel: ‘Ein feste Burg’ waarop de organist Sietze de Vries improviseert op Luther liederen. Daarvoor is hij naar Bremen getogen waar in de Stadtkirche Sankt Martini een fantastisch orgel staat. Zelf heb ik dit orgel meerdere keren bezocht en was steeds zeer onder de indruk van de ongekend mooie kas, die gelukkig de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd omdat men die tijdig in veiligheid had gesteld en nu een prachtig orgel herbergt. In 1962 bouwden de vermaarde orgelmakers Ahrend en Brunzema uit Loga bij Leer, namelijk een drieklaviers orgel met vrij pedaal in de historische kassen. U kunt dit fameuze orgel nu thuis rustig beluisteren door kennis te nemen van improvisaties over acht liederen die Maarten Luther heeft gecomponeerd. Sietze de Vries verstaat het improviseren uitstekend en weet elk koraal op een boeiende en pakkende wijze muzikaal vorm te geven.

Aan deze bijzondere uitgave heeft ook het Noordelijk Vocaal Ensemble onder leiding van Leendert Runia meegewerkt, die vocale zettingen van de acht liederen uitvoert. Een uitgave van hoog niveau met een zeer uitvoerig en informatief tekstboekje waarin ook een uitgebreide toelichting op het uitgevoerde programma niet ontbreekt. De cd is wederom gevat een fraai vormgegeven klaphoesje en is al met al met de grootste zorg uitgevoerd. Het label JSB staat zo langzamerhand bekend als uitgever van hoogstaande en bijzondere cd’s en daar draagt deze jongste cd zeker aan bij. Deze cd is te bestellen via de website: www.jsbrecords.nl of JSB Records, Havenweg 48, 9982 ED Uithuizermeeden prijs € 15,- excl. verzendkosten.

Maarten Seijbel, Elburg, 21-11-2017