De orgels van de Hersteld Hervormde Kerk te Ouddorp en Elspeet

De meest recente cd-opname van Sietze de Vries is deze met improvisaties over Geneefse Psalmen op orgels in twee Hersteld Hervormde Kerken. Beide drieklaviers orgels, een klanktechnisch nieuwe Edskes en ‘oude’ Metzler, gaven Sietze de Vries een klankpalet om zich ‘uit te leven’ in zijn improvisaties. De Vries kennen we maar al te goed als een doorwrocht componist en improvisator in barokke stijl. Deze cd biedt ons een staalkaart van zijn kunnen.

Bij de opening in Ouddorp met het ‘drieluik’ over Psalm 138 laat De Vries ons meteen genieten van een in Noord-Duitse barokstijl opgezette improvisatie, prachtig strak in zijn opzet en thematiek. Hierbij laat hij de indrukwekkende barokke mogelijkheden van dit orgel prachtig tot zijn recht komen. In de aansluitende Partita Psalm 28 komen,  ook veelal subtiel gebruikt, soloregisters aan de orde met in het Tongwerkenconsort ook een prachtige echo. In de Echo-suite van Psalm 45 improviseert De Vries in een modern klankidioom, waarbij ook het zwelwerk voor de echo-functie wordt ingezet.

Het orgel van Elspeet heeft duidelijk zijn neobarokke karakter behouden met o.a. tongwerken die op Franse leest zijn geschoeid. De Franse (barok)suite over Psalm 100 heeft veel kenmerkende registercombinaties. De Fantasia over Psalm 119 karakteriseert meer de romantische speel- en klankmogelijkheden. Bij Psalm 87 omsluiten de krachtige hoekdelen, een Praeludium en Dubbelfuga, een subtiel gespeeld koraal. De Dubbelfuga eindigt met een majestueus breed koraal.

Prachtig weet De Vries in al zijn composities en improvisaties zowel de psalmmelodie als zijn gekozen variatiethematiek vast te houden en kunstzinnig te verwerken tot indrukwekkende delen. Met deze cd presenteert Sietze de Vries zich als meesterimprovisator en verrast de luisteraar met indrukwekkende thematische opbouw van alle delen.

De cd is tevens een prachtig klankdocument van de beide orgels waarbij de vele klankfacetten van ieder instrument goed tot hun recht komen. De opname is van hoge kwaliteit. De origineel als ‘drieluik’ uitgevoerde cd-hoes bevat in het opgenomen boekje fraaie foto’s en toelichting op de orgels en de gekozen werken, alsmede de cv van Sietze de Vries. Dat ik soms de gebruikte registratie mis doet niets af aan de kwaliteit van dit project van het JSB trio: Jan Willem van Willigen, Sietze de Vries en Bert Veening. Een cd die ik van harte kan aanbevelen!

Wim van de Ros, Orgelvriend, december 2016