Sietze de Vries en een stralend Martini-orgel

De eerste cd bestaat uit een aantal werken van Bach, die de Vries in een aantrekkelijke volgorde heeft gezet. Aan het begin en het eind twee grote werken (BWV 453 en 542) en daar tussenin aandacht voor ‘Herr Jesu Christ, dich zu uns wend’, in allerlei vormen, een door hem bewerkt concerto van Vivaldi (dat Bach voor klavecimbel had bewerkt), en bewerkingen van het Magnificat en het koraal ‘Am Wasserflussen Babylon’. Mooi is dat diverse coupletten van de koralen (ook op de tweede, improvisatie-cd) worden gezongen door een projectkoor. Dat gebeurt op diverse manieren, waarbij De Vries ook tal van begeleidingstechnieken toepast. Alleen dit is al aanschaf van de set waard.

Wat opvalt in de Bachinterpretaties is een zekere rust, die het spel van De Vries uitstraalt. Dat is op eerder cd’s wel eens anders geweest. Een zekere afgemetenheid, een zekere ‘vinnigheid’ was dan te horen. Iets daarvan klinkt nog op de tweede cd in een oude improvisatie uit 2007. Maar hier straalt zijn spel rust en bezonnenheid uit, zonder saai of duf te worden. Dat is winst.
Misschien is De Vries geïnspireerd door het orgel, want dat klinkt fantastisch. Hij is een echte liefhebber van tongwerken en komt hierbij dan ook flink aan zijn trekken. Soms zou je weleens een wat andere registratie willen horen, maar dat bezwaar verdwijnt als je hoort hoe mooi de hobo, dulciaan of vox humana van dit orgel kan klinken.

Op de tweede cd zijn improvisaties over vier psalmen te horen, 137, 57, 114, en 80 (in de stijl van Buxtehude, uit 2007). Natuurlijk komen er weer veel barokvormen voorbij, dat is nu eenmaal De Vries’ handelsmerk. Dat dit orgel, mits zorgvuldig geregistreerd, ook heel anders kan klinken bewijst onder meer zijn improvisatie over Psalm 114, die overigens wordt ingeleid met de prachtige koorbewerking van de Hongaarse componist Zoltan Kodaly.

De cd verschijnt ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van JSB records, genoemd naar J-Jan (Willem van Willigen), S-Sietze (de Vries) en B-Bert (Veening). In al die jaren is elk jaar steeds minimaal een cd verschenen. Deze is beslist niet de minste!

Roel Sikkema, Nederlands Dagblad, 8-8-2013