Sietze de Vries in Martinikerk Groningen

Op de eerste cd worden werken van Bach gespeeld: twee grote werken als hoekdelen, opgevuld met koraalbewerkingen en een concerto. Mooi gearticuleerd en evenwichtig uitgevoerd op het magistrale orgel in de fraai klinkende ruimte van de Martinikerk in Groningen. De tweede cd bevat improvisaties op Geneefse psalmmelodieën. In zijn improvisaties hanteert de organist verschillende stijlen: van barok tot en met de 20e eeuw. Ik vind de improvisaties knap vormgegeven en op zich één brok muziek, al spreekt de ene je meer aan dan de andere.

Het is een goede keus geweest om bij de koraalbewerkingen en improvisaties afwisselend enkele koorverzen op te nemen. Deze worden fraai vertolkt door een projectkoor onder leiding van Rintje te Wies. Tevens zingt dit koor een compositie van Sweelinck (Psalm 137) en Zoltán Kodály (Psalm 114). Het maakt de cd niet alleen gevarieerder, maar ook waardevoller. Het laat de koralen ook als koorcomposities in al hun schoonheid horen. Het enige wat aan te merken valt, is dat het orgel in geval van a capella gezongen koor­verzen in verhouding vaak sterker overkomt. Dat is overkomelijk.

Het spel van De Vries is bewust, sprankelend van musiceervreugde. Hij toont zich behalve interpreet een groot improvisator die in staat is om in allerlei stijlen en vormen ter plekke een compositie te bouwen. Hoogstaande muziek die verre van voorspelbaar is. De gebruikte registraties zijn in het booklet opgenomen. Daardoor heeft de cd tevens een educatieve waarde.

Drs. A.G.Blonk, Ref. Dagblad, 4-9-2013