Sietze de Vries bespeelt historische orgels Middelburg

Amsterdam Orgelstad (1975). Vijf Haagse Orgels (1998). Vijf Orgels in Hilversum (1994). Monumentale Orgels in Maastricht (2001). De jaren door verschenen er lp’s en cd’s waarop verschillende orgels uit één stad of dorp te beluisteren zijn. Onlangs heeft Sietze de Vries aan dit rijtje een dubbel-cd toegevoegd. Hierop bespeelt hij vijf orgels in Middelburg.

Het teleurstellende van zulke producties is dat je van elk orgel meestal maar enkele karakteristieke geluiden te horen krijgt. Bij deze dubbelaar is dat niet het geval; want doordat De Vries niet slechts stukken speelt maar ook uitvoerig improviseert, komen van elk instrument vele klankkleuren voorbij.

Zo horen we op het Duyschot/Bätzorgel van de lutherse kerk een fraaie dialoog tussen Cornet en Sesquialter. Op het 18e-eeuwse orgel van de Gasthuiskerk een fantastische Viool en speelse fluiten. Op het Steevensorgel van de Engelse Kerk zijn ze de stille begeleiders van een mollige discant-Prestant. En de Moreau/Kam/Bakker & Timmenga van de doopsgezinde kerk boeit door donkere grondstemmen en een dunne Aeoline.

Het indrukwekkendst echter klinkt het De Rijckereorgel van de Oostkerk. De heldere geluiden van deze Vlaams-Hollandse reus laat De Vries horen in muziek van Muffat, Bach en Händel, en in een knap geïmproviseerde Suite over Psalm 31. Vooral de negen felle tongwerken komen ruimschoots aan bod. Ze zijn waarschijnlijk te vurig om bij te zingen. Desalniettemin is het te betreuren dat ze, sinds de sluiting van de Oostkerk, niet meer in de eredienst te horen zijn. Gelukkig nog wel op deze cd’s – met andere fraaie geluiden uit de stad van Smijtegelt. Van harte aanbevolen!

RD 16 november 2017 J. Veerman