Sietze de Vries – Orgelprobe

Opnieuw verscheen er een fraaie opname van het jubilerende label JSB-records, dat hiermee
zijn 15-jarig bestaan viert. Sietze de Vries speelt hierin de hoofdrol, maar ook zijn vrouw
Sonja met haar Roden Girl Choristers, een slagwerker en een blokfluitist leveren een
muzikale bijdrage. Sietze levert met 2 goed gevulde schijfjes (dat was bij eerdere dubbel-cd’s
wel eens anders…) vanuit DE Martinikerk een mooi en afwisselend visitekaartje af van ‘zijn’
orgels waarvan hij sinds 2017 één van de vaste bespelers is.

Lees verder

Orgelprobe Martinikerk Groningen

De afgelopen jaren heeft Sietze de Vries een ‘cd-tournee’ ondernomen waarbij hij, op wisselende orgels, steevast een programma samenstelde van improvisaties afgewisseld met literatuur. Het vijftienjarig bestaan van het label JSB records én de benoeming van Sietze tot een van de kerkorganisten in de Martinikerk te Groningen vormen natuurlijk een prachtige aanleiding voor (opnieuw) een opname uit de Groningse hoofdkerk. Bij zijn latere cd-producties zocht Sietze steeds de samenwerking met andere musici; ditmaal maken blokfluitist Eran Wajsenblum, slagwerkster Kalina Vladovska en de Roden Girl Choristers onder leiding van Sietzes echtgenote Sonja hun opwachting.

Lees verder

Kerkmuziek

Het label JSB in Uithuizermeeden (Groningen) , dat deze maand 15 jaar bestaat en in de afgelopen jaren bijzondere orgel-cd’s heeft uitgegeven waaraan we in onze Kerkmuziekrubriek ook regelmatig aandacht hebben besteed, heeft opnieuw een fraaie dubbel-cd laten verschijnen.

Onder de titel “Orgelprobe” musiceren in de Martinikerk van Groningen, met het onovertroffen Schnitger-orgel, de Roden Girl Choristers o.l.v. Sonja de Vries, Eran Wajsenblum blokfluit en Kelina Vladovska – slagwerk en niet te vergeten Sietze de Vries – orgel(s).

Lees verder

Een muzikaal feestmaal

JSB Records uit Uithuizermeeden bestaat 15 jaar en dat wordt gevierd met de dubbel cd Orgelprobe. Het label brengt veel orgelmuziek van organist Sietze de Vries uit Niezijl (hij is de S uit JSB). Bij deze jubileumuitgave staan beide orgels van de Groninger Martinikerk centraal, waar De Vries sinds vorig jaar kerkorganist is. Het resultaat: een rijk en gevarieerd muzikaal feestmaal.

Lees verder

SIETZE DE VRIES – EIN FESTE BURG

IMPROVISATIES OVER LUTHERLIEDEREN Ein feste Burg ist unser Gott; Nun komm’ der Heiden Heiland; Vom Himmel hoch, da komm ich her; Christ lag in Todesbanden; Komm Heiliger Geist, Herre Gott; Aus tiefer Not schrei ich zu dir; Erhalt uns, Herr, bei deinem Wort; Nun freut euch, lieben Christen g’mein.

In een indrukwekkend tempo gaat Sietze de Vries door met het uitbrengen van nieuwe cd’s. De herdenking van 500 jaar kerkreformatie, ingezet door Martin Luther, vormde voor De Vries de aanleiding om de reformatie muzikaal te belichten en dat is een uitstekend idee. De reformatie heeft immers niet alleen op theologisch en kerkelijk, maar ook op kerkmuzikaal gebied een enorme impact gehad.

Lees verder

Ein feste Burg: lmprovisaties over Lutherliederen

Overrompelend valt deze cd van Sietze de Vries met de deur in huis: een groots klinkend preludium over “Een vaste burcht is onze God”. De klank van het uit 1962 daterende Ahrend & Brunzemaorgel in de Stadtkirche St. Martini in Bremen is precies passend bij dit preludium. Ik beluister de inzet van de cd met improvisaties over Lutherliederen niet alleen als eerbetoon aan Luther, maar ook als eerbetoon aan Buxtehude en Bach. Het heldere en tegelijk krachtige orgel draagt daar het zijne aan bij.

Lees verder

Stadtkirche St. Martini Bremen / Noordelijk Vocaal Ensemble o.l.v. Leendert Runia

Bij een Lutherjaar horen ­Lutherliederen. Daarom ­presenteert Sietze de Vries nu deze cd. Het is een prachtig voorbeeld van improvisatiekunst geworden. Allereerst in een Noord-Duitse barokstijl, met een feestelijke preludium en fuga op het ‘Ein feste Burg’. Maar er is ook een preludium dat is geïnspireerd op Mendelssohn.

Lees verder

DE HISTORISCHE ORGELS VAN MIDDELBURG

Eerlijk gezegd moest ik even knipperen toen ik de titel van deze cd las: Middelburg wordt hier immers als ‘orgelstad’ gepresenteerd. Bij typische orgelsteden denk ik vooral aan steden als Haarlem, Alkmaar, Groningen et cetera, maar niet direct aan steden in de provincie Zeeland. De reden hiervoor is de watersnoodramp van 1953, die immers een aderlating betekende voor het Zeeuwse historische orgelbezit. Bovendien werd een aantal Middelburgse orgels verwoest door oorlogsgeweld in 1940. Toch heeft Sietze de Vries gelijk: ondanks deze tegenslagen telt Middelburg nog steeds een aantal fraaie historische orgels. De programmatische opzet van deze cd volgt de formule die we ondertussen van De Vries kennen: orgelliteratuur wordt afgewisseld door improvisaties ‘in oude stijl’.

Lees verder

Kerkmuziek

Vijfhonderd jaar Reformatie is wijd en zijd groots gevierd en herdacht. Dat is goed, maar we moeten het m.i. hierbij niet laten. Het is van wezenlijk belang voortdurend met deze materie bezig te zijn en blijven.

Ook aan de kerkmuziek van Maarten Luther is uitgebreid aandacht besteed en daarmee gaat men ook gewoon door. En terecht. Zo verscheen zeer recentelijk en uiterst boeiende cd met als titel: ‘Ein feste Burg’ waarop de organist Sietze de Vries improviseert op Luther liederen. Daarvoor is hij naar Bremen getogen waar in de Stadtkirche Sankt Martini een fantastisch orgel staat. Lees verder