Sietze de Vries vanuit Haarlem

Ook Sietze de Vries is toe aan Psalmen deel 4, dit keer vanuit de oude Bavo te Haarlem met haar majestueuze Müllerorgel. Net als bij deel 3 worden de koralen niet gezongen, alleen orgel dus. En wát voor een orgel!

Er is bij deze uitgave veel aandacht besteedt aan de afwisseling in diverse stijlen. Ter opening horen we drie korte en feestelijke variaties over Psalm 99, waarin de “Sietze-sound” direct herkenbaar is. Ook de Bazuin 32’ staat haar mannetje en de toon van deze kwaliteits-cd is direct gezet!

Lees verder

Sietze de Vries improviseert in Haarlem

Sietze de Vries koos voor ”Geneefse Psalmen IV” het Haarlemse Müllerorgel uit. Dé plek voor een hommage aan Klaas Bolt! In de variaties over Psalm 56 horen we De Vries lonken naar specifieke improvisaties van Bolt, inclusief een variatie-op-hele-noten… Hoogtepunten daarin zijn de canon, het trio en de grondstemmenvariatie (waarbij De Vries geen last heeft van het ‘zoekende’ qua harmonieën dat Bolt in zo’n variatie kenmerkte).

Lees verder

Een orgelfeest in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem

‘Een improvisatie die niets anders is dan een letterlijke herhaling van zetten, is
overleden bij aankomst.’ Dat is fraai uitgedrukt door Sietze de Vries in het booklet bij de
recent uitgekomen cd Geneefse psalmen IV. Niets zo vervelend als improvisaties die van voorspelbaarheden aan elkaar hangen. Dat is dan ook het laatste wat je van de
improvisaties van De Vries kunt zeggen, al heeft hij wel een herkenbare stijl.

Lees verder

Sietze de Vries – Orgelprobe

Opnieuw verscheen er een fraaie opname van het jubilerende label JSB-records, dat hiermee
zijn 15-jarig bestaan viert. Sietze de Vries speelt hierin de hoofdrol, maar ook zijn vrouw
Sonja met haar Roden Girl Choristers, een slagwerker en een blokfluitist leveren een
muzikale bijdrage. Sietze levert met 2 goed gevulde schijfjes (dat was bij eerdere dubbel-cd’s
wel eens anders…) vanuit DE Martinikerk een mooi en afwisselend visitekaartje af van ‘zijn’
orgels waarvan hij sinds 2017 één van de vaste bespelers is.

Lees verder

Orgelprobe Martinikerk Groningen

De afgelopen jaren heeft Sietze de Vries een ‘cd-tournee’ ondernomen waarbij hij, op wisselende orgels, steevast een programma samenstelde van improvisaties afgewisseld met literatuur. Het vijftienjarig bestaan van het label JSB records én de benoeming van Sietze tot een van de kerkorganisten in de Martinikerk te Groningen vormen natuurlijk een prachtige aanleiding voor (opnieuw) een opname uit de Groningse hoofdkerk. Bij zijn latere cd-producties zocht Sietze steeds de samenwerking met andere musici; ditmaal maken blokfluitist Eran Wajsenblum, slagwerkster Kalina Vladovska en de Roden Girl Choristers onder leiding van Sietzes echtgenote Sonja hun opwachting.

Lees verder

Kerkmuziek

Het label JSB in Uithuizermeeden (Groningen) , dat deze maand 15 jaar bestaat en in de afgelopen jaren bijzondere orgel-cd’s heeft uitgegeven waaraan we in onze Kerkmuziekrubriek ook regelmatig aandacht hebben besteed, heeft opnieuw een fraaie dubbel-cd laten verschijnen.

Onder de titel “Orgelprobe” musiceren in de Martinikerk van Groningen, met het onovertroffen Schnitger-orgel, de Roden Girl Choristers o.l.v. Sonja de Vries, Eran Wajsenblum blokfluit en Kelina Vladovska – slagwerk en niet te vergeten Sietze de Vries – orgel(s).

Lees verder

Een muzikaal feestmaal

JSB Records uit Uithuizermeeden bestaat 15 jaar en dat wordt gevierd met de dubbel cd Orgelprobe. Het label brengt veel orgelmuziek van organist Sietze de Vries uit Niezijl (hij is de S uit JSB). Bij deze jubileumuitgave staan beide orgels van de Groninger Martinikerk centraal, waar De Vries sinds vorig jaar kerkorganist is. Het resultaat: een rijk en gevarieerd muzikaal feestmaal.

Lees verder

SIETZE DE VRIES – EIN FESTE BURG

IMPROVISATIES OVER LUTHERLIEDEREN Ein feste Burg ist unser Gott; Nun komm’ der Heiden Heiland; Vom Himmel hoch, da komm ich her; Christ lag in Todesbanden; Komm Heiliger Geist, Herre Gott; Aus tiefer Not schrei ich zu dir; Erhalt uns, Herr, bei deinem Wort; Nun freut euch, lieben Christen g’mein.

In een indrukwekkend tempo gaat Sietze de Vries door met het uitbrengen van nieuwe cd’s. De herdenking van 500 jaar kerkreformatie, ingezet door Martin Luther, vormde voor De Vries de aanleiding om de reformatie muzikaal te belichten en dat is een uitstekend idee. De reformatie heeft immers niet alleen op theologisch en kerkelijk, maar ook op kerkmuzikaal gebied een enorme impact gehad.

Lees verder

Ein feste Burg: lmprovisaties over Lutherliederen

Overrompelend valt deze cd van Sietze de Vries met de deur in huis: een groots klinkend preludium over “Een vaste burcht is onze God”. De klank van het uit 1962 daterende Ahrend & Brunzemaorgel in de Stadtkirche St. Martini in Bremen is precies passend bij dit preludium. Ik beluister de inzet van de cd met improvisaties over Lutherliederen niet alleen als eerbetoon aan Luther, maar ook als eerbetoon aan Buxtehude en Bach. Het heldere en tegelijk krachtige orgel draagt daar het zijne aan bij.

Lees verder