MAGNIFICAT

De kiem van deze cd-productie is de verwondering over nieuw leven, de geboorte
van een kind. Het beeld van een moeder met een kind ontroert en raakt ons in de
kern. In de kunst is de ‘Madonna met kind’ al vele eeuwen een geliefd thema, vooral in
de rooms-katholieke traditie. Wanneer het om muziek gaat is het Magnificat, Maria’s
lofzang, een onuitputtelijke inspiratiebron voor componisten en musici. Daarmee is in
hoofdlijnen het kader benoemd waarmee Sietze de Vries het concept van deze cd
vormgaf.

Continue reading

De Vries in Mariendom

Het Magnificat is de Latijnse aanduiding van de Lofzang van Maria. Op de gregoriaanse melodieën ”Salve Regina” en ”Tonus Peregrinus” wordt het gezang al vele eeuwen in de kloosterorden gezongen. De laatste melodie gebruikte ook Bach in zijn bekende koor- en orgelwerken. Wie de componist van ‘onze’ Geneefse melodie is, is onbekend.

Continue reading

Magnificat (JSB Records)

Improviseren alsof het gedrukt staat. Organist Sietze de Vries kan dat als geen ander. Welke stijl hij ook kiest, zijn improvisaties klinken als uitgeschreven composities van orgelmeesters uit het verre of nabije verleden. De vergelijking tussen de Vries ‘instantcomposities’ en werken uit de orgelliteratuur is goed te trekken op de indrukwekkende cd Magnificat. Daarop staan De Vries’ improvisaties naast zijn vertolkingen van werken van Bach en Rheinberger. In alle opgenomen muziek staan oude Maria-melodieën centraal.

Continue reading

Sietze de Vries vanuit Haarlem

Ook Sietze de Vries is toe aan Psalmen deel 4, dit keer vanuit de oude Bavo te Haarlem met haar majestueuze Müllerorgel. Net als bij deel 3 worden de koralen niet gezongen, alleen orgel dus. En wát voor een orgel!

Er is bij deze uitgave veel aandacht besteedt aan de afwisseling in diverse stijlen. Ter opening horen we drie korte en feestelijke variaties over Psalm 99, waarin de “Sietze-sound” direct herkenbaar is. Ook de Bazuin 32’ staat haar mannetje en de toon van deze kwaliteits-cd is direct gezet!

Continue reading

Sietze de Vries improviseert in Haarlem

Sietze de Vries koos voor ”Geneefse Psalmen IV” het Haarlemse Müllerorgel uit. Dé plek voor een hommage aan Klaas Bolt! In de variaties over Psalm 56 horen we De Vries lonken naar specifieke improvisaties van Bolt, inclusief een variatie-op-hele-noten… Hoogtepunten daarin zijn de canon, het trio en de grondstemmenvariatie (waarbij De Vries geen last heeft van het ‘zoekende’ qua harmonieën dat Bolt in zo’n variatie kenmerkte).

Continue reading

Een orgelfeest in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem

‘Een improvisatie die niets anders is dan een letterlijke herhaling van zetten, is
overleden bij aankomst.’ Dat is fraai uitgedrukt door Sietze de Vries in het booklet bij de
recent uitgekomen cd Geneefse psalmen IV. Niets zo vervelend als improvisaties die van voorspelbaarheden aan elkaar hangen. Dat is dan ook het laatste wat je van de
improvisaties van De Vries kunt zeggen, al heeft hij wel een herkenbare stijl.

Continue reading

Sietze de Vries – Orgelprobe

Opnieuw verscheen er een fraaie opname van het jubilerende label JSB-records, dat hiermee zijn 15-jarig bestaan viert. Sietze de Vries speelt hierin de hoofdrol, maar ook zijn vrouw Sonja met haar Roden Girl Choristers, een slagwerker en een blokfluitist leveren een muzikale bijdrage. Sietze levert met 2 goed gevulde schijfjes (dat was bij eerdere dubbel-cd’s wel eens anders…) vanuit DE Martinikerk een mooi en afwisselend visitekaartje af van ‘zijn’ orgels waarvan hij sinds 2017 één van de vaste bespelers is.

Continue reading

Orgelprobe Martinikerk Groningen

De afgelopen jaren heeft Sietze de Vries een ‘cd-tournee’ ondernomen waarbij hij, op wisselende orgels, steevast een programma samenstelde van improvisaties afgewisseld met literatuur. Het vijftienjarig bestaan van het label JSB records én de benoeming van Sietze tot een van de kerkorganisten in de Martinikerk te Groningen vormen natuurlijk een prachtige aanleiding voor (opnieuw) een opname uit de Groningse hoofdkerk. Bij zijn latere cd-producties zocht Sietze steeds de samenwerking met andere musici; ditmaal maken blokfluitist Eran Wajsenblum, slagwerkster Kalina Vladovska en de Roden Girl Choristers onder leiding van Sietzes echtgenote Sonja hun opwachting.

Continue reading

Kerkmuziek

Het label JSB in Uithuizermeeden (Groningen) , dat deze maand 15 jaar bestaat en in de afgelopen jaren bijzondere orgel-cd’s heeft uitgegeven waaraan we in onze Kerkmuziekrubriek ook regelmatig aandacht hebben besteed, heeft opnieuw een fraaie dubbel-cd laten verschijnen.

Onder de titel “Orgelprobe” musiceren in de Martinikerk van Groningen, met het onovertroffen Schnitger-orgel, de Roden Girl Choristers o.l.v. Sonja de Vries, Eran Wajsenblum blokfluit en Kelina Vladovska – slagwerk en niet te vergeten Sietze de Vries – orgel(s).

Continue reading